Dannelsesreise i vannkraftens historie

Ungdomspolitikere gjester HalneUngt energiutvalg har i to vakre junidager tatt turen til der hvor vannkrafteventyret startet for over hundre år siden, til Tyssedal i Hardangerregionen.

I strålende solskinn gikk turen over Hardangervidda med innlagt besøk til magasinet Sysendammen, som lå klar til å motta vårsmeltingen fra Hardangerjøkulen. På veien ned ble det også et stopp ved Vøringsfossen, som er et tydelig og godt eksempel hvordan kraftutbygging kan gjøres skånsomt for både natur og turister.

Vel nede i Eidfjord, ved Hardangerfjordens bredder, ligger Sima kraftverk. Her ligger også starten på Sima-Samnanger-linjen som skapte stor debatt og protestaksjoner sommeren 2010.

Informasjonssjef Irene Meldal i Statnett tok de unge politikerne gjennom hele prosessen som førte frem til byggestart på Sima-Samnangerlinjen og hva Statnett har lært av denne hendelsen. Det ga anslaget til det som var dagens dilemma: Nettutbygging i Norge – miljøprosjekt eller naturrasering?

Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg holdt et foredrag med tittel «Kan natur og klima forenes – miljøstatus for nettprosjekter».

Dag to av denne dannelsesreisen i vannkraftens historie ble naturlig nok tilbragt i Tyssedal og det historiske Tysso 1. Her ble gruppen servert hele vannkraftindustrienes dramatiske tilblivelseshistorie som et bakteppe for dilemma nummer to: Industri og kraft, enten eller, eller både og?

Gamle Tysso kraftverk i Tyssedal

Regiondirektør Jan Alne i Statkrafts Region Vest ga anslaget med foredraget «Fra ei elektrisk øy i Tyssedal til grønt batteri for Europa?»

Nabobedriften til Statkraft i Tyssedal, Tizir Titanium & Iron snakket om industriens vilkår i dette bildet og deretter var både Enova, Naturvernforbundet og Bjerknessenteret på banen med foredrag.

Markedssjef for Industri og fornybar energi, Ståle Kvernrød i Enova snakket om «Industrimuligheter og energiparadokser i fremtiden», klimaforsker Asgeir Sorteberg fra Bjerknessenteret ga siste nytt innen klimaforskningen og leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet snakket om hva som blir de viktigste miljøslagene fremover og hvor norsk klimapolitikk går videre.

Alt dette gir ungdomspolitikerne en masse påfyll til å bringe diskusjonen videre, noen av dem er allerede i gang på twitter #ungtenergiforum

Sysendammen

En tanke om “Dannelsesreise i vannkraftens historie

  1. Tilbaketråkk: Juni. | Miljøpartiet De Grønne bader

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>